Látnivalók

Tájház – Heimatmuseum – 10 perc sétára

Az 1892-ben épült a tájház, ami eredetileg a Gajerhoz család birtoka volt. A család ragaszkodott hozzá, hogy csak akkor hajlandóak megválni tőle, ha közösségi célt fog szolgálni a ház. Az önkormányzat volt, aki végül megvásárolta, és a  felújításáról, valamint a  berendezéséről a Dunamenti Svábok Taksonyi Baráti Köre gondoskodott, így  1994-ben megnyitotta kapuit. A hagyományosan hosszú parasztház a 19. század elejének építészeti stílusa alapján épült. Minden helyiséget eredeti funkciójának megfelelően rendezték be, melyeket az istállóval és csűrrel együtt szívesen mutatnak a házigazdák. A látogatók megnézhetik a régi bútordarabokat, kézimunkákat, ágyneműt, kéztörlőket, fotókat, a rendkívül gazdag Bibliagyűjteményt, a népviseleteket, konyhai és mezőgazdasági eszközöket.

világháborús emlékmű – 10 perc sétára

Az első világháború veteránjainak emléket állító hősi szobor a kétszeres Kossuth-díjas szobrászművész Kisfaludy Stróbl Zsigmond alkotása, melyet 1937 július 11-én avattak fel a templomdomb déli oldalán – Habsburg József főherceg valamint Wieland Mihály plébános jelenlétében.

Taksony szobor

Taksony vezér bronz mellszobrát, Domonkos Béla alkotta, és 1976-ban, nagyjából a település névadója halálának 1000. évfordulóján állították fel.

Midszenty szobor és Zenepavilon

Gábor Emese alkotása a Fő téren – a Szent Anna templom előtt a középkori templomból származó oszlopon – álló Mindszenty József hercegprímást ábrázoló bronz mellszobor, melyet 2009 október 22-én lepleztek le.

A zenepavilon gallérja alatt található a 18 gongból álló Gongorda. Ennek játéka hétköznapokon 15.30; szombat- vasárnap pedig 11.00 és 15.30 órakor hallható.

Baross Gábor emlékmű

Bellusi Baross Gábor a dualizmus korának kiemelkedő gazdaság-és közlekedéspolitikusa volt. A vasútügy fejlesztése terén elért eredményei miatt „vasminiszternek” nevezték, kora Széchenyi István közlekedéspolitikai eszméinek megvalósítóját tisztelte benne. Az emlékművet Végh István és családja állíttatta Bellusi Baross Gábor születésének 150. évfordulójára, 1998-ban.

Szent István park

A falu egykori főutcájának végén található (ahol a tájház is) a Szent István park. A parkot 2007 augusztus 20-ra újítottak fel és itt tekinthető meg Eberlein mester alkotása.